Komedoni, potkožne bubuljice, miteseri, higijena

Ima beskonačno mnogo sadržaja na internetu o kožnim problemima, bubuljicama, miteserima, crvenilu, kako ih se rešiti što brže, pa tako se, kao „oružje“ koriste: soda bikarbona, koja dezinfikuje i vrši piling lica, zatim salicitna kiselina, koju možete naći u gelovima za pranje lica raznih marki (jedna od jeftinijih je DM-ov gel za čišćenje sa ovom kiselinom) i u tabletama aspirina, koje se lako razgrade u mlakoj vodi, a potom se koristi i belance kao maska koja se skida nakon kraćeg vremena, a za hidriranje kože- kokosovo „maslo“ ili ulje, koje danas je mnogo dostupnije nego pre, pantenol, gel za tuširanje sa mlečnom kiselinom i uopšte mlečnim komponentama, te možete kupiti i ulje čajevca. Za suvu kožu, koja po obrazima ima potkožne bubuljice, koristite masku od bademovog ulja i izgnječenih banana. S druge strane, želatin se bori protiv mitesera (ukucajte na youtube-u kako se priprema „traka“ koja uklanja mitesere, da ne biste morali kupovati već napravljene u drogerijama). Osim toga, za piling lica (koji se ne treba raditi više od 2 puta nedeljno, pa i jedanput je dovoljno) se koristi mešavina meda sa cimetom.

U koliko Vam je koža masna, naparite lice parom od čaja žalfije, kamilice (ali pravog, ne usitnjenog iz kesice), kako bi se otvorile pore. Kada iscedite (lagano i u čistim uslovima) bubuljice, namažite ulje čajevca na Vašu kožu. Zatim komedone natapkajte limunovim sokom i uradite piling sa sodom bikarbonom. Masku od zelene gline, koju rastvorite u malo tople vode, namažite na lice i sačekajte da se osuši. Nakon ispiranja gline, na lice namažite hidratantnu kremu BEZ PARAFINA. Kada kupujete kreme, čitajte da nema nikakav parafin.
Kožu morate da perete dva puta dnevno (naveče i ujutru) sa sredstvima za čišćenje kože koja sadrže salicitnu kiselinu ili benzol peroksid, koji su antibakterijska terapija protiv komedona. A nanosite maske na lice poput gline ili nekih koje sadrže sumpor, koje bukvalno izvlače sebum iz kože, ali odmah nakon toga morate se posvetiti hidrataciji, jer, u suprotnom će koža „terati“ jače lučenje sebuma.

Savet- ne „džarajte“ lice prljavim rukama, u nehigijenskim uslovima, prosto ga samo ne pipajte i jako je važno znati da sve potiče iznutra- hranite se zdravo, održavajte Vašu telesnu masu, vežbajte i redovno perite lice sa navedenim supstancama. Jedite povrće i voće više nego meso. Pijte prave čajeve, planinarite, a s vremena na vreme kupajte se dodatkom morske ili himalajske soli i čaja od ŽALFIJE.

sivilceler-icin

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *