Da li ste loši roditelji?

Mnogi roditelji ne pričaju o problemima, najčešće zato što mislimo da ćemo ih brzo „srediti“, „nekako“ rešiti, jer „šta ima ko da se meša u moj život i pravi se pametan“, pričamo u sebi.
Ovaj put, nećemo prići iz ugla roditelja, već iz ugla deteta.

Često roditelji nisu svesni svojih malih ali čestih grešaka koje ponavljajući, pretvore u loš odnos sa detetom, koje se, ili povlači u sebe, ili postaje agresivno i počinje sa razvijanjem, na plodnom tlu, psihičkih problema. Roditelj i sam nije svestan svoje agresije i strogoće, zabrana prečestih, ili su nesvesni svoje odsutnosti duhom, koji kao da ne vide niti čuju svoje dete, njegove želje i potrebe kao jedinke. Rodtelji često nisu pravi oslonac i imaju moto: „Nek se samo snadje u životu“, pa zbog nedostatka oslonca deca postaju nesigurna u daljem životu i u nemogućstvu da se snadju i prilagode različitim životnim etapama i situacijama. Još teže je ako roditelj nikad nije zadovoljan ili bar ne pokazuje kad jeste, svojim detetom. Takvi roditelji samo gledaju neuspehe u školi i uz to teško prihvataju odbijanje poslušnosti svog deteta. Počinju da bivaju hladni i odsečni, jer su roditelji „uvek u pravu“, a dete ne zna šta radi, te ga ucenjuju i ponižavaju, jer ono „nikad nije dobro“, bar ne „dovoljno dobro“ za svoje „dobre“ roditelje.
Nezdrav odnos roditelja prema detetu teško je prepoznati, i mnogi shvate da su odrasli u takvom okruženju tek nakon što odrastu, što ume da bude duboko deprimirajuće i loše po psihičko zdravlje.
dep

http://www.iskra.org.rs/biblioteka_files/SAVETI%20RODITELJIMA%20ZA%20BOLJI%20ODNOS%20SA%20DECOM.pdf

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *